Hepimiz ister bayram olsun isterse tatil uzun uzun yolculuk yapmak zorunda kalıyoruz.
Yaşadığımız alandan, işten ve çevreden bir süreliğine uzaklaşmak kime iyi gelmez ki?
Kısa süreliğine bile olsa dinlenmeler hem işimizde hem de günlük yaşantımız da daha yaratıcı düşünmemizi sağlarken normal hayatta daha çözüm odaklı olmamıza yardımcı olur.
Genelde yolculuklar ya otobüs, ya araba yada uçakla olsa bile en kısası evden çıkma saatimizle birlikte varış noktaya gelemiz en az 5-6 saat sürer. Tabi bu en iyi olan seçenek :)
Yolculukla birlikte beden strese girer. En çok strese giren sistemimiz maalesef sindirim sistemimiz oluyor.
Sindim sistemlimizde neler mi oluyor bizi bu kadar rahatsız edecek kadar derseniz?
Gaz, şişkinlik, ishal veya kabızlık, karın ağrısı, kramplar …
Yolculuk sırasında neler yapalım ki yolculuk esnasında ve vardığımız yerdeki yorgunluk, şişkinlik, gaz ve sindim problemi gibi problemleri en aza indirelim.
Özelikle de IBS gibi bağırsak problemlerin varsa yolda yiyeceğeniz yemeklerden gittiğiniz yerdeki yerdeki yiyecekleri araştırmaya başlamanız da yarar var.
Yolculuklar stresli zaman demek özellikle de çok sık çıkmıyorsak. Beslenmemizden, hareket kabiliyetlerimize, uykumuza ve kadar herşey değişiyor. Çünkü yattığımız yataktan yediğimiz yiyeceklere kadar herşey hayatımız da kısa süreliğine de olsa değişiyor.
Bu değişikliklere de uyum sağlamak zaman alıyor kısıtlı olan tatil süresinden hem tatilde zaten çok kısıtlı olan tatilimizin ama özellikle de kronik rahatsızlıklarımız varsa bu değişiklikler bu hastalıkların ortaya çıkması için biçilmez kaftan oluyor.
Peki ne yapalım ki hem hastalıklarımız ortaya çıkmasın hem de gittiğimiz yere bir an önce enerjik bir şekilde adapte olalım diyorsanız hemen neler yapabileceğimize,
Plan yapmak —) Kağıt- Kalem
Buzdolabı
Evde kalan yiyeceklerin planlanması
Kıyafetlerin organize edilmesi ve korunması
Yolculuk esnasında veya gidilen yerde olamayacak yiyeceklerin temin edilmesi
Kullanılan ilaçların eczaneden alınması —) böcek veya alerji ilacı…
Elektronik aletlerin ve şarj aletlerinin paketlenmesi
Yolculuk esnasında yiyeceğimiz yiyecekler
Plan Yapmak: Sadece 1 kağıt ve kalem sonra gidecek her eşyayı buraya yazarak hem yaşayacağımız stresi azaltırken hem de gittiğimiz yere götüreceklerimizi unutmadan yanımıza almaya, enerjik biri şekilde hayata kaldığımız yerden devam etmemizi sağlar.
Gitmeden bir kaç gün önce valizimizi açarak içine yavaş yavaş gereken malzemeler koymak son dakika işlerinden kaçınırken yolculuk esnasındaki yorgunluğumuzun azalmasına neden olur.
Buzdolabında kalan yiyecekleri organize etmeye başlamak gerekir.
Özellikle de kalacacağımız gün sayısına göre buzdolabını yavaş yavaş ya tamamen ya da kısmen boşaltmak gerekir.
Evde kalan yiyecekler et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri ve yağlar gibi yiyecekleri ya buzluğa koymak yada komsuya vermek yada sokak hayvanları için enfes bir yemek hazırlamak ( et/ makarna veya bulgur ve yağ pişirmeniz güzel fikir) nasıl fikir.
Bir de buzdolabını tamamen kapatacaksak eğer içini karbonatlı suyla sildikten sonra kapaklarını kapatmadan aralı bir şekilde bırakmak gerekirse bir el bezi yerleştirmek uzun vadede hem buzdolabının içinin küflenmesini engellerken hem de buzdolabı etrafındaki lastiklerini eskimesini önler.
Mutfak da dışarı da kalmış baklagiller, taze sebze veya meyveleri buzdolaba koymak da yarar var. Özellik de böceklenme veya kelebeklenme, çürüme gibi olayların önüne geçmemizi sağlar.
Buzdolabında yiyecekleri organize etmeye geldi sıra.
Soru 1: bunlardan gidene kadar sağlıklı yemekler yapabilir miyim?
Soru 2: dışardan alışveriş yapmam mı yoksa yemek söylemem mi benim için doğru olur?
Yeterli zamanım var mı pişirmeye yoksa etrafımda ev yemekleri yapan hijyen kurallarına uyan yerler var ve maddi anlamda ben sarsmaz mı?
Böylece gidene kadar yiyeceğimiz yemekleri planlamak için bize muhteşem bir fırsat sağlar.
Kıyafetlerimi organize edilmesi ve korunması burda dikkat kıyafetleri valize yerleştirirken rulo şeklinde yuvalamak hem bize yer kazanırken hemde bize yer kazandırır. Geri kalan kıyafetler için beğendiğimiz bir kaç tane tüm yada kesilmiş sabunları dolaplara yerleştirmek kıyafetlerin sıcaktan böceklenmesini engellerken dolaba ve etrafa hoş bir koku verir.
Yolculuk esnasında veya gidilen yerde olamayacak yiyeceklerin temin edilmesi burada düşünülmesi gereken nokta özel yiyecekler yiyor musunuz? IBS, diyabet, veya Çölyak yada Chron gibi herhangi bir hastalığınız var mı? Varsa yanınıza almanız gittiniz yerde olamayacak yiyecekleri paketlemek veya vakumlu paketlere koymak bizi uzun süre de rahat ettirir.
Kullanılan ilaçların eczaneden alınması —) böcek veya alerji ilacı… Düzenli kullandığımız ilacımız varsa tatile gittiğimiz yerde yetecek kadar sayıda elimizde mevcut mu? Eğer değilse doktora reçete yazdırmamız mı gerekiyor veya eczaneden alabiliyor muyuz? Bu soruların cevaplarını düşünmemiz ve temin yanımızda temin etmemiz bizi yaşayacağımız bir çok sorundan kurtarır.
Elektronik aletlerin ve şarj aletlerinin paketlenmesi burada sorulması gereken en önemli nokta gideceğimiz yerde çalışmamız gerekiyor mu? Kaç gün kalacağız yada şöyle güzel bir teknoloji detoksu yapsak nasıl olur? Bunların cevaplarını bulduktan sonra telefon ve şarj aleti , bilgisayar çantası, şarj aletleri kulaklıklar ve internet olmak üzere paketlemeye başlamak veya bunları hiç düşünmeden rahat rahat özgürce hazırlanmak nasıl olur?
Yolculuk esnasında yiyeceğimiz yiyecekler
Özelikle de arabayı kullanacaklara,
1- Su, soğuk kahve veya çay ( aman dikkat şöförün kafein intöleransı var mı düşünmek gerek !)
2- kavrulmamış kuruyemişler
3- sandviç güzel bir seçenek olabilir.
Hem kafein ( dikkatli ve uyanıklık sağlar) hem omega 3 ( enfeksiyonlara karşı korurken beyin sağlığı içn mükemmel bir yağ) ve protein ( tok tutar) içerir.
Şimdi arabadaki herkese uygun güzel bir sandviç yapalım mı?
1- tam buğday unundan peynir, salatalık, hindi veya dana füme ne isterseniz ekleyebilirsiniz.
2- meyve muz, elma ve şeftali gibi yiyecekler harika olur. ( küçük bir kap parcalanmış içinde sert bir şeftali, elma hazırlanabilir ama muz gibi meyvelerin yemekten önce soyulmasında yarar var.
3- çocuklar için süt